Naslovnica > PREDSTAVE > Brak Marije Braun

Brak Marije Braun

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Od udaje na brzinu - obično nikad ništa dobra. U slučaju Marije B. stvari se pak posebno kompliciraju. Zašto provjerite u scenskoj verziji kultnog Fassbinderova filma.
autorski tim funkcija
Rainer Werner Maria Fassbinderautor teksta
Tea Alagić Vlašićredatelj

Film Brak Marije Braun svoju je premijeru imao na filmskom festivalu u Cannesu, 1979. godine. Dio je Fassbinderove BRD trilogije u koju spadaju još i Veronika Voos i Lola. Trilogija se bavi ženama u Zapadnoj Njemačkoj nakon II. Svjetskog rata.

Maria Braun se  na brzinu udala za svojeg odabranika Hermanna Brauna jer se on morao vratiti na bojišnicu. Kad rat završi, Mariji stigne vijest da joj je muž poginuo. Ona nakon nekog vremena započinje vezu s jednim američkim vojnikom no njezin se muž vraća kući živ i zdrav. Zatekne Mariju i vojnika u krevetu i započne tučnjavu u kojoj Maria ubije vojnika da bi spasila muža. Hermann preuzme krivicu i završi u zatvoru. Maria mu obećaje da će nastaviti svoj zajednički život čim izađe iz zatvora. No ubrzo upoznaje biznismena Karla Oswalda i započinje vezu s njim. Oswald od nje skriva da je smrtno bolestan. Odlazi Hermannu u zatvor i želi se nagoditi oko Marije...

http://www.youtube.com/watch?v=p0P_3sDnh44

Rainer Werner Maria Fassbinder za svojeg je kratkog života (umro je u trideset i sedmoj godini od smrtonosne kombinacije tableta i kokaina) režirao 40 filmova, napisao 14 drama, 33 scenarija, odigrao 36 uloga u svojim ali i u filmovima drugih režisera. Osim toga, bavio se i snimanjem, montažom, produkcijom i kazališnom režijom.

Dvije je godine išao u glumačku školu, filmsku akademiju u Berlinu nije uspio upisati. Neko je vrijeme bio i član action theatrea. Za vrijeme studija i rada u kazalištu pronašao je svoj dream team. S mnogim je glumcima i tehničarima iz tog razdoblja svog života kasnije snimao filmove. Glumica Hanna Schygulla koja je u Braku Marije Braun igrala naslovnu ulogu samo je jedna od njih.

S obzirom da je imao dobro uigranu ekipu s kojom je neprestano surađivao, na filmskom je setu uvijek bio brz i ekspeditivan, završavao prije rokova i snimao 4 do 5 filmova godišnje.

2007. godine Brakom Marije Braun bavio se Thomas Ostermeier čijeg ste Hamleta imali priliku gledati prošle godine na Festivalu svjetskog kazališta.

Režije se prihvatila mlada redateljica Tea Alagić Vlašić koja inače živi i radi u New Yorku. Na off – Broadwayu režirala je dvadesetak predstava. Ovo joj je prva režija u Hrvatskoj.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter