Naslovnica > VIJESTI > PLES > Imenovani nasljednici Pine Bausch

Imenovani nasljednici Pine Bausch

Četiri mjeseca nakon smrti kultne koreografkinje, Pina Bausch Tanztheater Wuppertal objavio je imena koreografa koji će ga ubuduće voditi.
Share on facebook
Share on twitter

"Žena koja je izmislila suvremeni ples", Pina Bausch, vodila je Tanztheater Wuppertal, punih 35 godina - sve do svoje iznenadne smrti u lipnju ove godine. Odonda neprestano postavljano pitanje - tko će preuzeti kazalište, a s njim i koreografsko nasljeđe jedna od najistaknutijih predstavnica suvremene svjetske plesne scene, dobilo je konačno i svoj odgovor.

Ravnateljima su imenovani Dominique Mercy i Robert Sturm, a kako stoji u kratkoj izjavi za medije iz Pina Bausch Tanztheater Wuppertal, dvojac je imenovanje i - prihvatio.

Francuski plesač i koreograf  Dominique Mercy, član je ansambla u u Wupperthalu od njegova osnivanja,  te jedan od najbližih suradnika Pine Bausch, koji je 2002. je za svoju kreaciju u njezinoj predstavi Masurca Fogo dobio i nagradu Bessie. Surađivao je, međutim, i s drugim autorima, od čega najuspješnije s Josefom Nadjem na Petit psaume du matin.

Robert Sturm je pak posljednjih 10 godina bio umjetnički asistent Pine Bausch.

Prvi pravi test u umjetničkom vođenju komapanije stopama svoje osnivačice, ovaj će dvojac imati u sječnju, kad bi na festivalu  Santiago a Mil u Čileu, trebali premijerno izvesti novi naslov koji Bausch nije uspjela dovršiti.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=XKGacxfUhfM]
Dominique Mercy

***

Pina Bausch u svijet je plesne umjetnosti ušla još kao dijete, a u svom gotovo šezedesetogodišnjem profesionalnom radu, najveći je dio provela u Tanztheater Wuppertal, čija je umjetnička ravanateljica postala 1973., nakon školovanja na Julliardu u New Yorku, angažmana u New American Balletu, Metropolitan Operi i Folwang Balletu u Essenu.

Plesnu je scenu zadužila uvođenjem mnogobrojnih i raznolikih, za svoje vrijeme avangardnih postupaka u vlastite predstave, koje su kombinacijom plesa, dramskog kazališta, mime, i tehnoloških dostignuća  postavile temelje za stvaranje novog oblika – tzv. plesnog kazališta.

2007. dobila je nagradu ‘Kyoto‘ kao prva žena u povijesti  kojoj je dodijeljena. Nagrada se dodjeluje zaslužnim osobama s područja umjetnosti i filozofije.

Posljednju premijeru imala je 12. lipnja ove godine s predstavom ‘ Neues Stück 2009′, a još prije tjedan poklonila se nakon njene izvedbe zajedno sa svojim plesačima.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI