Škrtac

GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kako je tekla privatizacija 3.maja, te hoće li škrtac za njega izdvojiti (samo) jednu kunu, Oliver Frljić propituje uz pomoć Moliereova klasika...
autorski tim funkcija
Sandra Dekanićkostimograf
Oliver Frljićredatelj
Jean-Baptiste Poquelin Molièreautor teksta
Dalibor Laginjascenograf
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla

Komedija ismijava ljudske slabosti i mane, a škrtost je tema koju obrađuju pisci od antike do danas. Priču o škrtom starcu koji pronalazi blago i opsjednuto ga skriva sumnjajući u sve oko sebe, proslavio je rimski komediograf  Plaut u svojoj Aululariji. Njome je inspirirao jednog od najpoznatijih francuskih pisaca, Molièrea, ali i našeg Držića koji piše komediju Skup.

Molièreova verzija donosi priču o starcu Harpagonu, gramzljivom i škrtom lihvaru, koji novac stavlja ispred sreće vlastite djece; sina Cleantea i kćeri Elise. Cleante je zaljubljen u siromašnu djevojku Marijanu koju Harpagon želi za sebe dok je sinu namijenio udovicu. I njegova kći Elise ima ljubavnih problema; zaljubljena je u Marijaninog brata Valerea, a otac je prisiljava da se uda za starog Anselma. Elise i Cleante uz pomoć Valerea i svojih vjernih slugu nastoje spriječiti nametnuta vjenčanja. Kroz brojne zabune, obrate u radnji i duhovite dijaloge pratimo odnose među likovima sve do očekivanog happy-enda u kojem svatko dobiva ono što je htio. Siromašni Marijana i Valere otkrivaju da im je otac bogati Anselmo koji pristaje platiti dvostruku svadbu. Cleante ženi Marijanu, Elisa se udaje za Valerea, a Harpagon, neizlječivi škrtac, dobiva natrag svoje blago.

Nakon uspješnog Turbo folka, Oliver Frljić ponovo režira u Rijeci. I ovoga puta smješta dramu u kontekst društvenih događaja u Hrvatskoj; Molièreovu komediju postavlja u riječkom brodogradilištu 3. maj, poznatom po brojnim sukobima oko privatizacije, gubitcima i državnim subvencijama.

Molière, iako omiljen kod publike, često je bio napadan zbog svojeg pisanja. Najpoznatija je zabrana njegovog Tartuffea zbog koje upućuje tri pisma kralju i moli za pomoć. Frljića, koji je prošle godine izazvao pravu buru u Splitu, tako zanima na koje kompromise su umjetnici kroz povijest i danas spremni pristati, kako bi se 'kralju svidjela komedija' te se planira uhvatiti u koštac s 'kraljem', zabranama i pravilima društveno prihvatljivog.

Očekuje li nas i ovoga ljeta kazališna oluja, pogledajte u Rijeci od 18. srpnja.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE