Naslovnica > VIJESTI > PLES > In memoriam Pina Bausch

In memoriam Pina Bausch

U šezedeset i osmoj godini, u Wuppertalu je jučer preminula poznata njemačka plesačica i koreografkinja Pina Bausch, jedna od najznačajnijih osoba u području suvremenog plesa.
Share on facebook
Share on twitter

Nakon što joj je prije samo pet dana dijagnosticiran karcinom, jučer, 30. lipnja, u Wuppertalu je preminula jedna od najistaknutijih predstavnica suvremene svjetske plesne scene – plesačica i koreografkinja Pina Bausch.

Pina Bausch u svijet je plesne umjetnosti ušla još kao dijete, a u svom gotovo šezedesetogodišnjem profesionalnom radu, najveći je dio provela u Tanztheater Wuppertal, čija je umjetnička ravanateljica postala 1973., nakon školovanja na Julliardu u New Yorku, angažmana u New American Balletu, Metropolitan Operi i Folwang Balletu u Essenu.

Plesnu je scenu zadužila uvođenjem mnogobrojnih i raznolikih, za svoje vrijeme avangardnih postupaka u vlastite predstave, koje su kombinacijom plesa, dramskog kazališta, mime, i tehnoloških dostignuća  postavile temelje za stvaranje novog oblika – tzv. plesnog kazališta.

2007. dobila je nagradu 'Kyoto' kao prva žena u povijesti  kojoj je dodijeljena. Nagrada se dodjeluje zaslužnim osobama s područja umjetnosti i filozofije.

Posljednju premijeru imala je 12. lipnja ove godine s predstavom ' Neues Stück 2009', a još prije tjedan poklonila se nakon njene izvedbe zajedno sa svojim plesačima.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI