Naslovnica > PREDSTAVE > Nunsense

Nunsense

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Što se dogodi kad pet časnih sestara nema dovoljno novca za ukop svojih nesretno stradalih kolegica? Mjuzikl, naravno.
autorski tim funkcija
Zoran Najdenovoblikovanje svjetla
Mojca Horvatkoreograf
Mojca Horvatredatelj
Dan Gogginskladatelj
Maja Dobrila korepetitor
Vladimir Babinglazbeno vodstvo
Ivanka Aničićprevoditelj
Magdalena Lupi Alvirdramaturg
Sandra Dekanićkostimograf
Igor Vlajnićglazbena priprema
Dalibor Laginjascenograf
izvođači uloge
Anastazija Balaž LečićSestra Mary Leo
Andreja BlagojevićSestra Mary Regina; Sestra Robert Anne
Antonela Malis HodžićSestra Mary Amnezija
Đeni Trdić-Barićglazbenik
Elena BruminiSestra Robert Anne
Goran Cvijanovićglazbenik
Kristina KaplanSestra Mary Leo
Leonora SurianSestra Mary Hubert; Sestra Mary Amnezija
Maja Dobrila glazbenik
Marijan Oreškovićglazbenik
Olivera BaljakSestra Mary Regina
Tonči Grabušićglazbenik
Tonči Trinajstićglazbenik
Vivien GallettaSestra Mary Hubert
Vladimir Babinglazbenik

Krajem 1985. na Off-Broadwayu pojavio se mjuzikl 'Nunsense' Dana Goggina, i do danas drži naslov drugog najdugovječnijeg off-broadwayskog mjuzikla koji je ostvario nešto manje od 3, 700 izvedbi, preveden je na dvadeset i šest jezika, a različitih svjetskih postava ima oko šest tisuća. Osim originala, napravljeno je i čak pet nastavaka, jedan od njih je uz original snimljen u televizijskoj adaptaciji, a prva postava pobrala je i četiri nagrade Outer Critics Circle Awards, uključujući one za najbolji off-broadwayski mjuzikl uopće, libreto i glazbu.

Uspješnosti i brojnim postavama sigurno pridonosi činjenica kako mjuzikl ima samo pet ženskih likova te zarazna crnohumorna priča, a jedna od postava, koja je nakon brazilske premijere doživjela i transfer u New York, uključivala je samo muške izvođače.

'Nunsense' je priča o redu časnih sestara osnovanom u Hobokenu u New Jerseyju, kamo su se vratile nakon što su ih protestantske kolegice otjerale s otoka u južnoj Francuskoj gdje su vodile koloniju gubavaca. Sve počinje u trentku kad se pet sestara vraća s partije binga kako bi pronašle ostale pedeset i dvije sestre mrtve, zaražene botulizmom iz obroka koji je skuhala Sestra Julia. Ne očekujući takvu tragediju, red nema spremnu financijsku zalihu za ukop, no nadstojnica u viziji za koju nije sigurna radi li se o Svetoj Katarini ili Tomi Akvinškom u ženskoj odjeći, sazna da novac može prikupiti pokrenuvši proizvodnju čestitki.

Sestre prionu na posao, a čestitke su takav hit da nadstojnica, misleći kako ima i previše novca, odlučuje dio potrošiti na nabavku novog videorekordera (iako se u novijim verzijama dotični često zamjenjuje modernijim – kućnim kinom), no preračuna se, te tako nema dovoljno novca za ukop svih mrtvih. Četiri sestre koje nisu ušle u računicu drže na ledu u škrinji, a da bi nabavile prijeko potreban novac, odlučuju napraviti dobrotvorni show.

Show opisuje život sestara, a među urnebesno neprimjerenim časnim sestrama nalazi se jedna koja stalno inzistira na tome da treba dobiti svoju solo točku jer ona želi biti zvijezda, dok druga, koja je zaradila amneziju nakon što joj je na glavu palo raspelo, pjeva o tome kako je zapravo trebala biti country pjevačica. Upravo za vrijeme njenog songa dogodi se i preokret – sjeti se da je ona zapravo Sestra Mary Paul, a nadstojnica shvati da je upravo Sestra Mary Paul bila dobitinica nekog velikog dobitka koju nitko nikad nije pokupio jer je nisu mogli pronaći te da je to izlaz iz svih njihovih problema...

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter