Naslovnica > PREDSTAVE > Gola u kavezu

Gola u kavezu

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Dok muškarci piju i igraju nogomet, tri žene u novoj predstavi Ivana Lea Lema suočavaju se sa strahom od majčinstva.
autorski tim funkcija
Olja Runjićtekst
Larisa ( Lipovac ) Navojeckoreograf
Willem Miličevićaudio vizualno oblikovanje
Willem Miličevićskladatelj
Ivan Leo Lemoredatelj
Ivan Leo Lemoscenograf
Ivan Leo Lemoprepjevi
Mirjana Zagoreckostimograf
Aleksandar Mondecaroblikovanje svjetla
izvođači uloge
Ana BegićTanja, poslovna žena
Barbara NolaUna, slobodna umjetnica
Barbara VickovićNina, žena u krizi
Ecija OjdanićNina, žena u krizi

Una je u vezi s oženjenim muškarcem i ne želi imati djecu, Nina je uhvatila muža u preljubu i trudna je, a Tanja je rastavljena i ne može imati djecu.  Tijekom jedne večeri tri se žene suočavaju s majčinstvom, dotiču se položaja žene u obitelji, vezi, društvu i uloge koju igra u suvremenom konzumerističkom carstvu...

To je tek u naznakama priča kojom se bavi dramski prvijenac Olje Runjić, autorice koju je javnost dosad mogla upoznati tek kao jednu od scenaristica TV serije Kazalište u kući. Tekst se izvorno zvao 'Tripice', ali ga je do premijere, debitantica u producentskom poslu, glumica Ecija Ojdanić, odlučila preminovati u - 'Gola u kavezu'.

Kavez iz naslova iz kojeg će junakinje pokušati pobjeći, arhetipski je strah od majčinstva. Predstava se dotiče i pitanja ljubavi i njene trajnosti. Tematizira ženske obrasce ponašanja, brak, ženske stereotipe i arhetipe... pri tom se, kaže redatelj Ivan  Leo Lemo, prilično oštro okomljavajući na muški rod: 'Trče za seksom i novcem, a između toga piju i gledaju nogomet i to je sve jako pogrešno i krivo i rezultira nasiljem i lošim statusom žene. Muškarci su dosta toga zeznuli'

Produkcijska najava hrabro tvrdi da 'Seks i grad' nije ništa u usporedbi s 'Golom ženom iz kaveza'... (?!) te kao dodatni mamac postavlja još par pitanja:

Mogu li muškarac i žena ostati zajedno cijeli život? Ima li svjetla na kraju tunela? Čija majka crnu vunu prede? Je li brak svetinja i jesu li nas majke poučile točnim pravilima produživanja vrste? Što je prokreacija, a što manipulacija? Kako se skinuti s intoksikacija? Što je potrošno, a što vječno u ovom potrošačkom dobu forenzike i farmaceutske industrije? Što je stereotip, a što arhetip oko tajne zvane žena? Koja je njezina uloga? Koja je prirodna uloga žene?

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter