Naslovnica > PREDSTAVE > Žaba (sa)

Žaba (sa)

PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kako je jedna 'Žaba' iz Murakamijeve priče prvo dospjela u Zagreb, a onda uz malu pomoć televizijskih junaka doskočila i do - Sarajeva.
autorski tim funkcija
Elmir Jukićredatelj
Dino Šukaloskladatelj
Dubravko Mihanovićautor teksta

Prvo se dogodila prva nagrada Marin Držić za najbolju neobjavljanu i neizvedenu dramu, onda je izvedena, i dobila nagradu za najbolju predstavu u cjelini na Nagradi hrvatskog glumišta, a onda je na istom spektaklu HDDU-a, nagradu osvojio i jedan od glavnih glumaca. Onda je pak 'Žaba' Dubravka Mihanovića, postala 'slučaj' zbog produkcijske seobe iz okrilja Teatra &TD pod skute Planet Arta, da bi konačno doživjela i svoju bosansku inačicu, o kojoj je napokon ovdje riječ.

Tema je Žabe hrvatska sadašnjost, odnosno post-ratna hrvatska sadašnjost, ona o ljudima u kolicima koji boluju od PTSP-a, ona o premladim umirovljenicima, ona o neprijavljenim kalašnjikovima i minobacačima u smočnicama vaših susjeda, ona o mladim ljudima bez posla, o liječenim alkoholičarima i razorenim brakovima.

Badnjak je. Zeko je bivši branitelj koji boluje od PTSP-a, i vlasnik je brijačnice na periferiji grada. Njegov brat Toni ima problematičan brak, a i voli popiti i prokockati. Grga, prijatelj koji navrati u brijačnicu svako malo, vozač je taksija i ima nefunkcionalan odnos s bitno mlađom djevojkom od sebe. Zeko, koji je nasilnik, raskinuo je odnos sa svojom ženom i kćeri, i nakon žustrog razgovora sa svojim prijateljima ostaje sam u svojoj brijačnici, sa iz rata sačuvanom ručnom bombom koju planira upotrijebiti da bi si okončao muke. Ali, hvala bogu, mladi i pametni diplomirani komparatisti književnosti ne mogu pronaći posao, pa prodaju knjige od vrata do vrata da bi preživjeli, i ne sluteći da će njihov ulazak u određenu brijačnicu rezultirati još nečijim preživljavanjem...

Ako vam je nakon čitanja svega ovoga pao na pamet naslov bosanske serije 'Lud, zbunjen, normalan' - niste jedini, jer je za bosansku inačicu Žabe, a koja je nastala u produkciji Kamernog teatra 55, zaslužna mahom ekipa koja je realizirala spomenuti TV serijal. Režije se primio redatelj rečene serije, Elmir Jukić, glazbe Dino Šukalo (pogađate - autor glazbe u seriji), a uloge su pak dopale Emira Hadžihafizbegovića, Aleksandra Seksana, Senada Bašića i Moamera Kasumovića.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter