Naslovnica > PREDSTAVE > Divan dan

Divan dan

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Predstava za djecu u kojoj su glavni likovi - umirovljenici.
autorski tim funkcija
Igor Vasiljevscenograf
Olja Lozicaautor teksta
Olja Lozicaredatelj
Mario Lekokostimograf
Paola Dražić Zekićskladatelj
Paola Dražić Zekićkorepetitor

Nakon što je u istom kazalištu već postavila dvije predstave za odrasle, Prasac koji gleda u sunce i Oluja, u sezoni 2013/2014 Olja Lozica na daske Kazališta Marina Držića dovodi predstavu za djecu.

No, i u njoj će glavni likovi biti odrasli, točnije oni treće dobi.

Ili kako kaže sama autorica: To je priča o pet osoba treće dobi koje žive u staračkom domu. Pratimo jedan dan u njihovom životu – pratimo njihove uobičajene, svakodnevne rituale koje im je nametnula sama institucija. Prateći te rituale i načine kako se oni ponašaju unutar zadanih pravila prepoznajemo sličnosti s djecom. 

Iako sam naslov i dob likova predstave podsjećaju na Beckettove Divne dane, po srijedi je zapravo rođendan jednog od petero umirovljenika kojem ostali pripremaju rođendansku proslavu.

"Spoznaje i iskustva govore da se kod ljudi u poznijim godinama često budi neka jednostavnost, čistoća, želja za igrom, druženjem i solidarnošću poput sjećanja na dječju dob. U poodmaklim godinama mijenja se recepcija problema, kad neke stvari postaju važnije, a druge manje važne, suprotno doživljavanju u mladosti. Dječja predstava “Divan dan” posvećena je djecim da barem donekle uvide sličnosti između njih i njihovih baka i djedova.", zaključuje najavu sama autorica.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter