Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Festival svjetskog kazališta 2013.

Festival svjetskog kazališta 2013.

Četiri velike predstave europskih teatra od Basela do Berlina, te još uvijek nepoznato iznenađenje iz Avignona, na repertoaru su 11. Festivala svjetskog kazališta. [VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

11. Festival svjetskog kazališta započet će predstavom Smrt u Veneciji nastaloj po noveli Thomasa Manna u režiji  Thomasa Ostermeiera i izvedbi Schabühnea am Lehniner Platz, 10. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Osim te, na festivalu će biti izvedene i predstave Nadolazeća oluja kazališne skupine Forced Entertainment u režiji Tima Etchellsa,  Dugo putovanje u noć u produkciji Tonellgroep Amsterdam redatelja Ive van Hovea te King Size u izvedbi Theatera Basel i režiji Christopha Marthalera.

Smrt u Veneciji je predstava nadahnuta slavnim istoimenim filmom Luchina Viscontija i prožeta glazbom Gustava Mahlera te predstavlja spoj dramskog, plesnog i glazbenog kazališta. Radnja prati vremešnog pisca Gustava von Aschenbacha koji  tijekom boravka u Veneciji proživljava autorsku i intimnu krizu i preispituje svoje estetske stavove, platonski se vezujući uz prelijepog dječaka Tadzija. Smrt u Veneciji, kaže službena najava, "progovara o umjetnosti, prolaznosti života i ljepote, a predstavu prati snažna melankolična atmosfera dekadencije i nostalgičnosti, koja gledatelja potiče na razmišljanje i suočavanje s vlastitim životnim pobjedama i porazima. Venecija kao umirući grad neprolaznog i zadivljujuća sjaja odlična je „scenografija“ ove filozofične predstave o smislu života i ljudskih nastojanja ka besmrtnosti, te nepresušne literarne teme."

Prvi put na Festivalu svjetskog kazališta, 23. i 24. rujna, predstavit će se kultna britanska kazališna skupina Forced Entertainment, poznata po domišljatim kazališnim  inovacijama, i to predstavom  Nadolazeća oluja u režiji Tima Etchellsa, koja je prošle godine osvojila avignonsku publiku. Forced Enterteinment predvodnici su avangardnog britanskog teatra, a njihov zaštitni znak je zajedničko stvaranje projekata koji krše sve kazališne konvencije, improvizacije, eksperimentiranje i šokiranje publike neočekivanim teatarskim postupcima, o čemu smo vam detaljno pisali u njima posvećenom dossieru. Oluja dolazi inventivna je predstava koja je ogledni primjer svega čime se ova teatarska skupina bavi od svog osnutka – 1984. godine – ispunjena apsurdnim situacijima, njeguje osebujan crni humor i anarhičan izvedbeni stil. Po srijedi je zbir raspršenih priča koje problematiziraju život u njegovoj sveukupnosti - od ljubavi i seksa do trivijalnosti na što se on najčešće i svodi. Šestoro izvođača neodoljivi su u svojem pričanju nedovršenih pripovijesti i vlastitih anegdota, čiju su istinitost i vjerodostojnost zamutili vrijeme, zaborav ili samozavaravanje. To je mračna, no vrlo duhovita predstava koja ne teži za definitivnim rezultatima, već gledatelju omogućuje uvid u istraživanje, svojevrsna epska saga – provokativna i zabavna.

Redatelj Ivo van Hove i Toneelgroep Amsterdam na Festivalu su već gostovali predstavom Premijera prije dvije godine, a ove se, točnije 26. i 27. rujna, vraćaju predstavom Dugo putovanje u noć prema najpoznatijoj drami američkog dramatičara Eugenea O’Neilla. Tekst je djelom nadahnut autorovom osobnom potresnom obiteljskom pričom, zbog čega je i uvjetovao da se može izvoditi tek nakon njegove smrti. Progovara o četveročlanoj obitelji u tijeku jednoga dana, od zore do sumraka -  majci ovisnici o morfiju, ocu i bratu alkoholičarima, tuberkulozi najmlađeg brata. Predstava će biti premijerno izvedena 25. kolovoza 2013. u Amsterdamu, a njezino gostovanje u Zagrebu bit će prvo izvođenje van matičnog teatra.

Samo nekoliko mjeseci nakon premijere, u Zagreb stiže i predstava King Size redatelja Christopha Marthalera, u izvedbi Theatre Basel, a publika će je moći vidjeti 4. i 5. listopada. Marthaler je na festivalu već gostovao 2009. godine s predstavom Voćna mušica berlinske Volksbühne am Rosa- Luxemburg Platz u kojoj se bavio (i) znanstvenom esencijom ljubavi, a u predstavi King Size nastavlja promišljati o sljubljivanju glazbe i ljudske težnje  – voljeti i biti voljen.

King Size je glazbena predstava koja u intimnom okruženju kreveta velikog formata u jednoj hotelskoj sobi  progovara o kiču, dobrom i lošem ukusu i složenosti ljudskih relacija. Bračni savez i sve što ga prati svakako je najsloženiji odnos jer obuhvaća i emocionalnu, neuhvatljivu i vrlo konkretnu, realističnu komponentu.

[jwplayer mediaid="143325"]

No to, najavljuju ravnatelji festivala, Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan, nije sve pa će dodatna festivalska iznaneđenja stiči  - izravno s ovogodišnjeg Avignonskog festivala.

 

PROGRAM: 

9. rujna u 21:00 h / ZKM

PREDFESTIVALSKA FILMSKA PROJEKCIJA
HAMLET U PALESTINI
redatelj: Thomas Ostermeier i Nicolas Klotz
THE SCHAUBÜHNE BERLIN, Njemačka i THOMAS OSTERMEIER

10. i 11. rujna u 19:30 h / HNK

SMRT U VENECIJI/PJESME MRTVOJ DJECI 
redatelj: Thomas Ostermeier
SCHABÜHNE AM LEHNINER PLATZ, Berlin, Njemačka

17. rujna u 21:00 h / ZKM

LJUBAV I TIJELO
redatelj: Pippo Delbono
COMPAGNIA PIPPO DELBONO, Modena, Italija

23. i 24. rujna u 20:00 h / ZKM

NADOLAZEĆA OLUJA
redatelj: Tim Etchells
FORCED ENTERTAINMENT, Sheffield, Velika Britanija

26. i 27. rujna u 20:00 h / ZKM

DUGO PUTOVANJE U NOĆ
redatelj: Ivo Van Hove
TONEELGROEP AMSTERDAM, Amsterdam, Nizozemska

4. i 5. listopada u 20:00 h / ZKM

KING SIZE
redatelj: Christoph Marthaler
THEATER BASEL, Basel, Švicarska

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI