Kraljevo

premijera:
produkcija:

vrsta:
naziv izvornika:

Najpoznatiji izdanak domaće ekspresionističke dramske književnosti, iz pera jednog od najplodnijih pripadnika spisateljske profesije u obližnjem nam svemiru, svoje mjesto pronašao je na sceni HNK Zagreb.

Miroslav Krleža napisao je dramu Kraljevo 1918.godine. Radnju te jednočinke smjestio je na Kraljevski sajam koji se događa jedne kolovoške noći  u predratnom Zagrebu.

Drama je puna buke i isprepletenih glasova mnogobrojnih likova: prodavača, krčmara i krčmarice,  kumeka, purgera, purgarica, prostitutki, Talijana, Kineza, svirača, cirkusanata.... U krčmi jedu i piju dvije prostitutke Stella i Margit, a ubrzo im se pridružuje Madam s još nekoliko djevojaka, i iz njihovog razgovora saznajemo da se u sobi broj pet kod Hajnalke objesio Janez, pogrebnik narančaste brade i zelenih očiju.  Mrtvi Janez se pojavljuje na sceni sa štrikom oko vrata, žene vrište, u pozadini se događa požar, ljudi  bježe, nastaje metež koji se potom smiri i na scenu dolazi još jedan mrtvac - utopljenik Štijef - šinter koji se utopio u Savi.

Slijedi dijalog između Štijefa i Janeza u kojima oni žale za svojim prošlim životom; Štijef nagovara Janeza da se vrate na Mirogoj prije nego što se začuju pijetlovi dakle, prije nego što svane. Janez ne želi otići dok ne vidi svoju Anku u koju je bio nesretno zaljubljen, i čije je odbijanje bilo povod njegovom samoubojstvu.

'Kao naručena' pojavljuje se i Anka, zapravo ružna prostitutka, u pratnji Herkulesa, njezina aktualnog ljubavnika koji podiže automobile, lomi željezo... Dok Herkules kupuje vruću janjetinu, Janez započinje razgovor s Ankom, koja ga pak tjera od sebe jer - smrdi kao mrtvac. Pridružuje im se uskoro 'more' mrtvaraca koji oko Anke plešu stravično mrtvačko kolo, a rastjerat će ih tek Herkulesov povratak... Janez nasrće na Herkulesa, no Herkules mu izbija nož i odlazi s Ankom, dok Janez nastavlja piti do zore u kojoj mrtav pada pod stol. Janeza odvoze, a slavlje Kraljeva se nastavlja...

Važnost  'Kraljeva' u hrvatskoj dramskoj književnosti određuje se njenim ekspresionističkim elementima, a napisana je u vrijeme kada je ekspresionizam bio tek u začetku, tako da je Krleža stvorio djelo koje je u potpunosti odgovaralo kontekstu te na neki način 'predvidjelo' tadašnja moderna strujanja u svijetu. 'Kraljevo' je možda prva u potpunosti ekspresionistička drama u svijetu, koja je zamišljena tako da koristi za to vrijeme eksperimentalne kazališne postupke poput poigravanja sa svjetlosnim i zvučnim efektima, masovne scene u kojima se pretapaju i međusobno 'prekrivaju' brojni glasovi, fragmentarnu dramaturgiju gdje se pojedinačne scene izdvajaju iz atmosferske buke, diskurs političkih proklamacija te munjevite mizanscenske izmjene...

Zanimljivo je da je Kraljevo na svoju prvu izvedbu moralo dugo čekati čak do 1957.godine kada je izvedena u Varaždinu u režiji Slavka Andersa. No, kultni status ima produkcija Kraljeva u režiji Dine Radojevića iz 1970.godine postavljena u danas Dramskom kazalištu Gavella (tadašnjem Zagrebačkom dramskom kazalištu) s Perom Kvrgićem (Janez), Senkom Sokolović (Anka), Krešimirom Zidarićem (Herkules) i Josipom Marottijem (Štijef) u glavnim ulogama.

osobafunkcija
Kristijan Funarićasistent skladatelja
Kristijan Funarićproducent
Petra Dončevićkostimograf
Davor Bobićskladatelj
Ivan Faktorvideo
Marta Crnobrnjascenograf
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Ozren Prohićredatelj
Ozren Prohićscenograf
58617Deni Šesnićoblikovatelj svjetla

osobalik(ovi)
59682Alen ŠalinovićDacar / glas čarobnjaka
ana begicAna Begićredatelj
59683Barbara VickovićLola
59677Damir MarkovinaMalograđanin / Staro Ture
59676Dora LipovčanHajnal
59673Dušan BućanPijani kožar / služnik / pijani gospodin
59675Dušan GojićKumek Šestinčanin / gazda Japica
59395Goran GrgićHerkules
59609Ivan JončićSlijepac / cukerbeker
59670Ivana BobanStella
62835Katja ZubčićKožareva žena / Mamica
59680Kristijan PotočkiPurgar
59070Livio BadurinaGlas smetljara
ljubomirkerekesLjubomir KerekešŠtijef
Milan_PlestinaMilan PleštinaJanez
59684Mirta ZečevićMargit
59678Vanja MatujecJedna djevojka
59681Vlasta RamljakMadame
Zbor Opere HNK u Zagrebu
12345

One response

Leave a Reply

IZDVOJENO
MAGAZIN
NATJEČAJI & POSLOVI
TEME

Proudly powered by WordPress