Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Što donosi The Met: Live in HD u sezoni 2013/2014

Što donosi The Met: Live in HD u sezoni 2013/2014

Donosimo vam detaljan, foto & video pregled Metove ponude prijenosa opera uživo u idućoj sezoni. [FOTO+VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

The Met: Live in HD program prikazuje se danas u 1,900 dvorana, u 64 zemlje svijeta, a od svog je početka 2006. godine do danas prodao više od 12 milijuna ulaznica!

Iduću sezonu prijenosa obilježit će pak povratak za dirigentski pult Metova glazbenog ravnatelja Jamesa Levinea, a koji se oporavio od zdravstvenih problema, kao i nekolicina za Metovu publiku novih produkcija, uz par premijera te klasika.

Prijenosi započinju Onjeginom, a čast da otvori sezonu pripala je po treći put Anni Netrebko u predstavi kojom će ravnati Valerij Gergijev.

U prijenose se vraća i skandalozna Tosca, a ravnoteže radi i Zeffirelijeva La Bohèm, dok je od premijernih predstava Metove sezone u prijenose uvršten Princ Igor, te Werther što ga režira Richard Eyre. 

 

Evgenij Onjegin – 5.10.2013. 

nova produkcija u Metu

i-3xgFMb5-XL

dirigent: Valerij Gergijev
režija: Deborah Warner
scenografija: Tom Pye
kostimografiija: Chloe Obolensky
oblikovanje svjetla: Jean Kalman
video: Finn Ross & Ian William Galloway
koreografija: Kim Brandstrup

podjela uloga: Mariusz Kwiecien (Eugene Onegin), Anna Netrebko (Tatiana), Oksana Volkova (Olga), Piotr Beczala (Lenski), Alexei Tanovitsky (Gremin)

Live in HD sezona započinje 5. listopada romatičnom tragedijom iz pera Čajkovskog, a u hvaljenoj režiji Deborah Warner za English National Operu iz 2011. Dok je premijernom produkcijom glazbeno ravnao Edward Gardiner, u Metu će to činiti - Valerij Gergijev.  Bit će to ujedno i treća uzastopna sezona u Metu koju će otvoriti Anna Netrebko čime definitivno potvrđuje svoj status najveće operne zvijezde današnjice. Naslovnu ulogu pjevat će Mariusz Kwiecien koji se svojom interpretacijom iste već proslavio u brojnim opernim kućama svijeta, dok će njegova prijatelja Lenskog tumačiti Piotr Beczala.

 

Nos – 26.10.2013.

i-SsVK8Lc-M

dirigent: Pavel Smelkov
režija: William Kentridge
scenografija: William Kentridge & Sabine Theunissen
kostimografija: Greta Goiris
oblikovanje svjetla: Urs Schönebaum

podjela uloga: Paulo Szot (Kovalyov), Andrey Popov (Police Inspector), Alexander Lewis (The Nose)

Nekonvencionalna Šostakovičeva opera o ruskom ugledniku i njegovu odbjeglom nosu vraća se u Met prvi put nakon rasprodane premijere 2010. godine. Predstavu je, kažu iznimno inovativno, režirao William Kentridge, a njom će ravnati Pavel Smelkov. Pjevački ansambl predvodi Paulo Szot u ulozi bespomoćnog Kovaljova, Andrej Popov bit će policijski inspektor, a Alexander Lewis - nos.

 

Tosca – 9.11.2013 

i-qwGDvx2-M

dirigent: Riccardo Frizza
režija: Luc Bondy
scenografija: Richard Peduzzi
kostimografija: Milena Canonero
oblikovanje svjetla: Max Keller

podjela uloga: Patricia Racette (Tosca), Roberto Alagna (Cavaradossi), George Gagnidze (Scarpia), John Del Carlo (Sacristan)

U prijenose je ponovno uvrštena Tosca kojom je 2009. u Metu debitirao Luc Bondy i odmah izazvao - skandal, publika ga je – izviždala, a Franco Zeffirelli nazvao ‘trećerazrednim redateljem’. No, predstava je - preživjela pa se nakon emitiranja u prijenosima 2009. i ove godine reprizira. Naslovnu ulogu pjeva Patricia Racette, Cavardossi će biti Roberto Alagna, a predstavom će ravnati Riccardo Frizza.

 

Falstaff – 14.12.2013.

nova produkcija u Metu

i-Q8vSq5s-Mdirigent: James Levine
režija: Robert Carsen
scenografija: Paul Steinberg
kostimografija: Brigitte Reiffenstuel
oblikovanje svjetla: Robert Carsen and Peter Van Praet

podjela uloga: Ambrogio Maestri (Falstaff), Lisette Oropesa (Nannetta), Angela Meade (Alice Ford), Stephanie Blythe (Mistress Quickly), Jennifer Johnson Cano (Meg Page), Paolo Fanale (Fenton), Franco Vassallo (Ford)

Verdijevo finalno remekdjelo, Falstaff  vraća se na Metovu scenu nakon gotovo pola stoljeća. Predstava će označiti i povratak za dirigentski podij glazbenog ravnatelja Meta, Jamesa Levinea, koji je s istog dugo izbivao zbog bolesti. Predstavu koja je premijerno izvedena lani, na sceni londonske Royal Opere, režirao je - kaže kritika sjajno - Robert Carsen.

Ambrogio Maestri pjevat će naslovnu ulogu, Angela Meade bit će Alice Ford, a Stephanie Blythe jezičava Quickly. Ovom će predstavom u u ulozi Fentona na Metovoj sceni debitirati Paolo Fanale.

Rusalka - 8.2.2014.

i-LWtbWSB-M

dirigent: Yannick Nézet-Séguin
režija: Otto Schenk
scenografija: Günther Schneider-Siemssen
kostimografija: Sylvia Strahammer
oblikovanje svjetla: Gil Wechsler
koreografija: Carmen de Lavallade

podsjela uloga: Renée Fleming (Rusalka), Emily Magee (Foreign Princess), Dolora Zajick (Ježibaba), Piotr Beczala (Prince), John Relyea (Water Sprite)

Po prvi put u prijenosima publika će moći gledati Renée Fleming u jednoj od njezinih zaštitnih uloga, onoj Dvořákove Rusalke. Riječ je o produkciji iz 2009. godine koju je režirao provjereni tvorac hitova Otto Schenk, a kojom će ravnati Yannick Nézet-Séguin.

Piotr Beczala zaigrat će Princa, Dolora Zajick Ježibabu; Emily Magee Rusalkinu rivalku, a John Relyea Rusalkina oca.

 

Princ Igor – 1.3.2014 

premijera

i-6JvjC9V-M

dirigent: Gianandrea Noseda
režija: Dmitri Černakov
scenografija: Dmitri Tcherniakov
oblivanje svjetla: Gleb Filshtinsky

podjela uloga: Ildar Abdrazakov (Prince Igor Svyatoslavich), Oksana Dyka (Yaroslavna), Anita Rachvelishvili (Konchakovna), Sergey Semishkur (Vladimir Igorevich), Mikhail Petrenko (Prince Galitsky), Štefan Kocán (Khan Konchak)

Borodinov epski Princ Igor u Metu nije izvođen gotovo 100 godina - od premijere 1917. Iduće godine vratit će se na scenu u novoj produkciji ruskog redatelja Dmitrija Černakova kojem će to ujedno biti debut u toj slavnoj kući.

Predstavom će ravnati Gianandrea Noseda, a naslovnu će ulogu pjevati Ildar Abdrazakov.

 

Werther – 15.3.2014.

premijera

i-mTmcTCx-M

dirigent: Alain Altinoglu
režija: Richard Eyre
scenografija & kostimografija: Rob Howell
oblikovanje svjetla: Peter Mumford
video: Wendall Harrington
koreografija:: Sara Erde

podjela uloga: Jonas Kaufmann (Werther), Lisette Oropesa (Sophie), Elīna Garanča (Charlotte), David Bižić (Albert), Jonathan Summers (Le Bailli)

Proslavljeni redatelj Richard Eyre dobio je zadatak postavljanja nove Metove produkcije Massenetova Werthera. Po prvi put u Metu, glavne će uloge u ovoj produkciji pjevati Jonas Kaufmann i Elīna Garanča, dok će se za dirigentskim pultom u Metu nakon gotovo četrdeset godina pazte naći Alain Altinoglu.

 

La Bohème - 5.4.2014.

i-bhCvk49-M

dirigent: Stefano Ranzani
režija: Franco Zeffirelli
scenografija: Franco Zeffirelli
kostimografija: Peter J. Hall
oblikovanje svjetla: Gil Wechsler

podjela uloga: Anita Hartig (Mimì), Susanna Phillips (Musetta), Vittorio Grigolo (Rodolfo), Massimo Cavalletti (Marcello), Patrick Carfizzi (Schaunard), Oren Gradus (Colline), Donald Maxwell (Benoit/Alcindoro)

Kao ravnoteža činjenici da se u prijenose vratila skandalozna Tosca, konzervativnijoj publici nudi se klasična produkcija opere La Bohème, a u režiji Franca Zeffirellija. Riječ je o predstavi iz 1981. godine s najviše repriza u povijesti Meta, a u idućoj će se sezoni u njoj okušati nova generacija pjevača. Talijanski tenor Vittorio Grigolo bit će Rodolfo, rumunjska sopranistica Anita Hartig debitirat će u Metu ulogom Mimì, a predstavom će dirigirati zvijezda u usponu - Stefano Ranzani.

http://www.youtube.com/watch?v=QYZzAlxmG5k

 

Così fan tutte - 26.4.2014.

i-hFJtJKJ-M

dirigent: James Levine
režija: Lesley Koenig
likovno oblikovanje: Michael Yeargan
oblikovanje svjetla: Duane Schuler

podjela uloga: Susanna Phillips (Fiordiligi), Isabel Leonard (Dorabella), Danielle de Niese (Despina), Matthew Polenzani (Ferrando), Rodion Pogossov (Guglielmo), Maurizio Muraro (Don Alfonso)

Po prvi put u prijenosima čut ćemo i vidjeti i Mozartovu romansu Così fan tutte, a da je prilika posebna dokazuje i činjenica što će predstavom ravnati sam James Levine. Predstava je u režiji Lesley Koeniga premijerno izvedena 1996., a potom obnovljena prije dvije godine. U glavnim će ulogama nastupati Susanna Phillips Isabel Leonard, odnosno Matthew Polenzani i.

http://www.youtube.com/watch?v=jvcBcl62ayQ&list=PLFDF0AA31F4FBBE31

 

La Cenerentola - 10.5.2014.

i-PtZbDs5-M

dirigent: Fabio Luisi
režija: Cesare Lievi
likovno oblikovanje: Maurizio Balò
oblikovanje svjetla: Gigi Saccomandi
koreografija: Daniela Schiavone

podjela uloga: Joyce DiDonato (Angelina), Juan Diego Flórez (Don Ramiro), Pietro Spagnoli (Dandini), Alessandro Corbelli (Don Magnifico), Luca Pisaroni (Alidoro)

Miljenica Metove publike, Joyce DiDonato, po prvi će put u toj kući pjevati naslovnu ulogu u ovoj Rossinijevoj operi. Partner će joj biti majstor bel canta, Juan Diego Flórez, a predstavom će ravnati Metov šef dirigent - Fabio Luisi. Predstavu koja je premijerno izvedena 1997. režirao je redatelj zagrebačkog Ljubavnog napitka, Cesare Lievi, a u njoj je prethodnih sezona glavnu ulogu pjevala Elīna Garanča.

http://www.youtube.com/watch?v=fRPdCmDCh_U

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI