Naslovnica > PREDSTAVE > Gospodsko dijete

Gospodsko dijete

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Je li lijenost odraz gospodskog podrijetla? Na to i još po koje pitanje odgovara komedija Kalmana Mesarića u režiji Dražena Ferenčine...

Komedija Kalmana Mesarića  praizvedena 2. travnja 1936. u Malom kazalištu tj. na drugoj sveni zagrebačkog HNK, problematizira odnos Zagreba i obližnjih Šestina, ondašnjeg selčesto joj se tepa kao jednoj od ponajboljih domaćih komedija napisanih u međuraću.

U siromašnoj seoskoj obitelj Trpotec, djed Šimun i baka Jagu brinu se za dvoje mladih - Maricu i njezinog vječnp gladnog i lijenog bratića Jožeka, kojeg zbog takva ponašanja prate glasine da je zapravo 'gospodsko sijete', a ne Trpotec. Marica bi se uskoro trebala udati za dobroćudnog Miškom, a u namjeri da joj osigura miraz, bak Jaga joj priznaje kako je Jožekovu majku doista obljubio pohotni vojnički časnik koji je danas zagrebački plemić, a ne zna da ima sina. Jaga odluči podmetnuti Maricu na njegovo mjesto, uvjerenija da će lakše dobiti novac za Maricu nego za lijenog Jožeka. Dr. Albin pl. Majur i njegova supruga Irma objeručke prihvate djevojku, zahtijevajući  - na Maričino silno razočaranje - da ostane s njima. -na koncu Trpoteci ipak priznaju prevaru i Majurima dovode Jožeka, no ovi ga odbijaju prihvatiti. Marica odlazi svome budućem mužu, a Jožek se sakrije u kući Majurovih koji će morati smisliti kako sakriti sramotu i što bolje javnosti prikazati novonastalu situaciju.

Gospodsko dijete posljednji je put u Hrvatskoj igrano 2000. godine u produkciji zagrebačke Komedije, a za ulogu Marice u toj predstavu Nagradu hrvatskog glumišta dobila je Jasna Palić.

Najnoviju produkciju kao jedinu premijeru svog ljetnog program na Opatovini, producira Glumačka družina Histrion, a režiju potpisuje njihov stalni suradnik - Dražen Ferenčina.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter