Search
Close this search box.

Polet

VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ako ste mislili da na domaćim kazališnim daskama poleta više nema, svakako prvo provjerite u ZeKaeMu...
autorski tim funkcija
Laurent Castainghtoblikovatelj svjetla
Darren Rosskoreograf
Rudy Sabounghikostimograf
Rudy Sabounghiscenograf
Jean-Claude Berutti redatelj
Gilles Granouilletautor teksta

Predstavu 'Polet' u Zagrebačkome kazalištu mladih režira francuski redatelj Jean Claude Berutti, a nastala je u koprodukciji ZKM-a, francuskog kazališta La Comédie de Saint-Étienne i belgijskog Théâtre de la PlaceLiège. Zanimljivo je da će nekoliko dana nakon premijere francuski glumci odigrati istu predstavu na francuskom u ZKM-u dok će zagrebački ansambl nastupati u Saint Étienneu.

'Polet'  (na francuskom L’Envolée) je obiteljska drama suvremenog francuskog autora Gillesa Granouilleta (1963.) ,jednog od često izvođenih francuskih dramskih pisaca srednje generacije, autora dramskoga teksta 'Vesna'.

'Polet' je obiteljska drama čiji se glavni lik, Augustin Barbozat, jednog dana odluči susresti sa svojom sestrom Justine na koju je jako ljut već godinama. Oni imaju i mlađu sestru Louise koja je smještena u sanatorij no, ubrzo saznaju da je Louise pobjegla iz sanatorija i luta ulicama maloga grada.

Sam redatelj Jean Claude Berutti o drami govori: ' Predstava govori o četrdesetogodišnjacima koji su odrasli u vrlo skromnim prilikama, a osamdesetih i devedesetih godina obogatili su se i postali tzv. nova srednja klasa. No, novo vrijeme ih ponovno vuče k dnu i padaju tamo gdje su i prije bili. U komadu je riječ o obitelji u kojoj već dugo vlada netrpeljivost. U situaciji narušene harmonije autor portretira tri generacije iste obitelji. To je obitelj koja je iznevjerila svoje korijene kako bi napredovala na društvenoj ljestvici.'

Jean Claude Berutti je učenik škole Narodnoga kazališta iz Strasbourga. Režirao je u Comedie Francaise, Belgijskom narodnom kazalištu, te u  Operama La Monnaie (Bruxelles), u Lyonu i Nancyu… Od 1997. ravnatelj je Théâtre du Peuple de Bussang, a od 2002., s Françoisom Rancillacom vodi teatar La Comédie de Saint-Etienne. Režirao je predstave prema tekstovima Goldonija, Čehova, Ostrovskog, Molierea, Handkea, Marivauxa… Predsjednik je Europske kazališne konvencije (ETC) osnovane 1988. godine koja okuplja 41 kazalište u 25 europskih zemalja, s ciljem potpore i promicanja suvremenoga dramskoga pisanja te zajedničkih teatarskih projekata kazališta u Europi.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE