Naslovnica > PREDSTAVE > Mistero Buffo

Mistero Buffo

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Seriju monologa talijanskog nobelovca Darija Foa na scenu INK postavlja Aleksandar Bančić.
autorski tim funkcija
Dario Foautor teksta
Valter Rošaprevoditelj
Aleksandar Bančićprevoditelj
Aleksandar Bančićsavjetnik
izvođači uloge
Valter Roša

Mistero Buffo zbirka je satiričnih monologa talijanskog nobelovca Darija Foa iz 1969. godine. Fo je monologe utemeljio na srednjovjekovnoj narodnoj predaji  i tradiciji tzv. giullara, odnosno, lakrdijaša, koji su teme pronalazili u subverzivnom, odnosno alternativnom čitanju biblijskih tema.

Dodatna je posebnost ovog Foova djela i činjenica da ga je napisao na izmišljenom jeziku u tradiciji grammelota, onomatopejske mješavine narječja koja proizlazi iz tradicije commedie dell'arte.

Mistero Buffo smatra se i pretečom narativnog teatra koji je kasnije u Italiji stekao golemu popularnost, kao uostalom i sama ova zbirka monologa koja je prevedena na više od 30 jezika i igrana čak i u - sportskim arenama.

Fo je tekstoev nekoliko puta revidirao i nadopunjavao, a kad je njezin drugi dio 1977. godine prikazana na televiziji RAI u sklopu prgrama Il teatro di Dario, Vatikan ga je ocijenio - blasfemičnim!

U Istarskom narodnom kazalištu Mistero Buffo su odlučili lokalizirati, pa je tekst preveden na istarsku čakavicu, no, prema uzoru na original, rečena je čakavica je zbaštardana, odnosno u sebi ima elemente raznih istarskih govora, a odabrani su monolozi: Moralnost Slijepca i Hromoga, Kain i Abel, Čudo na vjenčanju u Kani, Igra Luđaka pod križem, Scapinov grammelot, Prvo čudo mladoga Isusa, Bonifacije VIII, Gladni Zanni, Lazarovo uskrsnuće, Rođenje lakrdijaša, Marija pod križem, Grammelot engleskog odvjetnika.

 

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE